03 de març 2008

SI TU NO HI VAS ELLS TORNEN

(Article publicat a El 9 Nou el 29 de febrer de 2008).

Catalunya ha avançat quan l'esquerra ha governat a Espanya. En la darrera legislatura de govern socialista del PSOE, això s´ha vist de forma molt clara: Catalunya té el millor Estatut de la seva història; s´ha incrementat de forma significativa la inversió pública de l´Estat a Catalunya, només en infraestructures 34.486 milions d´€ fins al 2.013, primer reconeixement de la llengua catalana a Europa, retorn a la ciutat de Barcelona del Castell de Montjuïc, aprovació de la Carta Municipal de Barcelona, ubicació a Barcelona de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, creació del domini.cat que reconeix la llengua catalana a nivell internacional, modificació del PHN que ha aturat el transvasament de l´Ebre, etc. Sense uns presidents socialistes, a Catalunya i Espanya no hi hagués hagut Estatut i això és un fet indiscutible.

Catalunya va apostar per un govern socialista, liderat per José Luis Rodríguez Zapatero, que només en una legislatura ha sabut canviar aquest ambient d´incomunicació i aïllament que patia Catalunya, per un esperançador i clar esperit de diàleg i d´acord. No sols fem un molt bon balanç de la legislatura, sinó que creiem que la nostra opció ha beneficiat, més que cap altra, els interessos de Catalunya.

La propera legislatura 2008-2012, els socialistes catalans proposem com a prioritats el ple desenvolupament de l´Estatut i impulsar l´evolució federal d l´Estat a partir d´un federalisme adequat a la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística d´Espanya.

Així, s´han acordat els primers traspassos efectius: entre d´altres, l´Hospital Clínic, l´ordenació i gestió del litoral, la seguretat privada, el notariat i els registres públics, les funcions i serveis en matèria d´immigració, la inspecció de treball, les comunicacions electròniques i la inspecció de les telecomunicacions, etc.

La propera legislatura s´han de continuar les negociacions per als traspassos dels serveis de transports de viatgers i mercaderies per ferrocarril, acompanyat de la dotació econòmica suficient per afrontar el dèficit d´ inversió acumulat i garantir les necessitats futures de la xarxa de rodalies i de regionals.

Un nou model de gestió aeroportuària, un model en el qual la Generalitat gestioni o participi d´ una manera determinant en la gestió de l´aeroport de Barcelona i també hi siguin presents les administracions locals i els agents empresarials i econòmics.

Un nou model de gestió portuària, en el qual la Generalitat participi d´ una manera determinant en la gestió dels ports de Barcelona i Tarragona.

Un nou sistema de finançament que no penalitzi les comunitats més dinàmiques i emprenedores, aprofundint en els principis de corresponsabilitat fiscal, d´autonomia financera i de lleialtat i solidaritat entre totes les administracions, i que tingui en compte l´aplicació d´uns nous percentatges de participació en el rendiment dels impostos; l´ampliació de la capacitat normativa en els tributs cedits i la modificació a fons dels mecanismes d´anivellament, per tal d´anar cap a una equiparació progressiva entre els ingressos de la Generalitat i els que proporciona el sistema de concert.

La creació de la finestra única, i del consorci tributari entre l´agència Tributària de Catalunya i l´agencia Estatal d´Administració Tributària.

Renovem, per tant, el nostre compromís amb Catalunya. Fem una aposta decidida per l´Espanya plural i federal. El PSC ha tingut sempre, des de la seva fundació, un projecte nacional clar: un projecte catalanista que reivindica l´autogovern de Catalunya, el reconeixement de la seva identitat nacional i un model d´inspiració federal per a Espanya.

Pensem que en un Estat com Espanya hi poden viure diverses nacions, diverses llengües, diverses cultures, perquè creiem que les societats són plurals i que les institucions que les representen també han de ser-ho.

Un catalanisme que defensa la unitat civil del poble català des del reconeixement de la seva diversitat i pluralitat, i que reconeix un conjunt de ciutadans i ciutadanes d´orígens diversos units per la voluntat de construir un projecte de futur en comú.

Un catalanisme que no concep Catalunya i Espanya com a dues realitats separables, sinó que vol aprofundir en l´Espanya plural i des de la consideració de Catalunya com una nació plenament integrada en una Espanya democràtica i oberta al diàleg i compromesa amb el nostre autogovern.

El President Zapatero és la garantia d´un bon govern a Espanya compromès amb Catalunya, dialogant i obert, democràtic i pacifista, compromès amb els valors de la justícia social i les llibertats.

El proper dia 9 de març, decidim qui governa a Espanya: Rajoy o Zapatero. No és el mateix, sobretot per a Catalunya. I faig una crida a la participació massiva dels catalans i les catalanes a les urnes, perquè “si tu no hi vas, ells tornen” .